Η Σοφία Σακοράφα και οι μπαταχτσήδες βουλευτές

IMG_2294-0Δεν ξέρω αν η κ. Σακοράφα είναι μπαταχτσού ή όχι. Αλλά κατηγορώντας την δημοσίως, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο που παρέμενε έως τώρα πεισματικά κλειστό: τα οικονομικά στο εσωτερικό των κομμάτων. Να λοιπόν η ευκαιρία να αντιστραφεί το πρόβλημα και να βασιλέψει η διαφάνεια…

 

 

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε χθες επισήμως (εδώ) την ευρωβουλευτίνα κ. Σακοράφα ότι ουδέποτε είχε εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι του κόμματος (αλλά και των δομών αλληλεγγύης που οι βουλευτές του υποστηρίζουν, βάσει καταστατικής πρόβλεψης). Αφορμή στάθηκε επιθετική δήλωσή της (εδώ) έπειτα από την υπερψήφιση του νόμου για τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

Είμαι ο τελευταίος που θα θεωρήσει το θέμα ασήμαντο, έχω άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο ασχοληθεί («Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος», 2009) με ό,τι αφορά την αταξία και την έλλειψη διαφάνειας και κανόνων για το αμειβόμενο πολιτικό προσωπικό στον ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός  τότε). Δεν πρόκειται άλλωστε για εσωτερικό ζήτημα – τα οικονομικά των κομμάτων και η επαγγελματοποίηση της πολιτικής αποτελούν ύψιστο αντικείμενο δημοσίου συμφέροντος.

Προφανώς δεν γνωρίζω κατά πόσον η συγκεκριμένη καταγγελία του κυβερνώντος κόμματος είναι βάσιμη και σε ποια έκταση.  Και πώς θα μπορούσα, άλλωστε, εφόσον δεν υπάρχει διαφάνεια;

Από την άλλη, είναι σαφές ότι η Σοφία Σακοράφα υπήρξε βουλευτίνα του κόμματος δύο χρόνια και ευρωβουλευτίνα άλλον ένα, χωρίς ποτέ προηγουμένως να γίνει κάποια δημόσια νύξη για το λογιστικό αυτό πρόβλημα.

Έστω και τώρα, πάντως, είναι χρήσιμο που ανοίγει αυτό το κεφάλαιο.

Υπάρχει όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Η πρωτοβουλία έχει νόημα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των ανάλογων περιπτώσεων, δηλαδή των βουλευτών και ευρωβουλευτών του που είναι ασυνεπείς ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του κόμματος και των δομών αλληλεγγύης (εφόσον υπάρχουν).

Ακόμα σωστότερο  θα ήταν να δίνονταν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία, εν είδει οικονομικού απολογισμού. Ένα excel όπου θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών, π.χ. από το 2009 και εντεύθεν, τα ποσά που εισπράχθηκαν και αυτά που παραμένουν ανείσπρακτα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να καταγράφεται και ο  προορισμός αυτών των χρημάτων. Στο κάτω κάτω, μόνο διαφήμιση θα αποτελούσε για το κόμμα το γεγονός ότι οι βουλευτές του αποστερούνται σημαντικό μέρος της αποζημίωσής τους για λόγους συλλογικότητας και αλληλεγγύης, καθώς και τα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα αυτής της αξιέπαινης πρακτικής.

Το να ασκείται επιλεκτική αποκάλυψη για τις οικονομικές δοσοληψίες μίας ή ενός μόνο βουλευτή, και μάλιστα στο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι άκρως επικίνδυνο και παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Θα μπορούσε βέβαια να αντιπαραθέσει κανείς το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική ή συνταγματική πρόβλεψη, οπότε για ποιο λόγο να προχωρήσει ένα κόμμα σε μονομερή δημοσιοποίηση;

Κατ’ αρχήν θα περίμενα να δω μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που, από ό,τι θυμάμαι, εμπίπτει στις προβλέψεις του 4ου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης – plus. Και φυσικά δεν νομίζω επ’ αυτού να υφίσταται ζήτημα μνημονιακών δεσμεύσεων ή περίπτωση βέτο εκ μέρους των δανειστών.

Πέραν όμως της ανάγκης να υπάρξει σχετική νομοθεσία, κανείς δεν εμποδίζει ένα κόμμα να καταφύγει μονομερώς στη διαφάνεια όσον αφορά τα του οίκου του, πρωτοβουλία που θα του προσέδιδε κάποια ακτινοβολία (το ηθικό πλεονέκτημα που λέγαμε) σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

 

Advertisements

8 responses to “Η Σοφία Σακοράφα και οι μπαταχτσήδες βουλευτές

 1. Παράθεμα: Η Σοφία Σακοράφα και οι μπαταχτσήδες βουλευτές !!! – Democracy4Greece

 2. Πολλά σωστά και ενδιαφέροντα στο κείμενο του Χρ. Κασδαγλη. Μία απορία μόνο. Γιατί θα μπορούσε να παραπέμψει σε άλλες εποχές μια αντίδραση σαν κι αυτήν του Γρ. Τύπου του Σύριζα προς τη μετωπική επίθεση της κ Σακοράφα; Λένε μερικοί ότι η αντίδραση του Σύριζα μοιάζει με οιονεί απειλή προς όποιον-α έχει «λερωμένη τη φωλιά» να μην τολμησει να μιλήσει γιατί θα του βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα. Ωραία. Αλλά η κ. Σακοράφα δεν «μίλησε» απλώς. Επιτέθηκε με όση σφοδρότητα μπορούσε. Και το κάνει εδώ και μήνες. Προσωπικά δεν θα συνυπέγραφα την ανακοίνωση για λόγους αισθητικής: είναι λίγο ξεκατίνιασμα. Αλλά, πέρα από όλα τα άλλα, και ή οργή είναι μία νόμιμη αντίδραση ακόμη και σε πολιτικές πράξεις. Και η κ. Σακοράφα έχει κάνει το καλλίτερο που μπορούσε για να φουντώσει την οργή… Ας ξανασκεφτούν ο αγαπητός Χρ. Κάσδαγλης αλλά και όλοι όσοι βρούν στο θέμα αυτό μια ακόμη αφορμή για να απαιτήσουν μια πολιτική αντιπαράθεση με όρους αποκλειστικά «politically correct» ότι ούτε «χριστιανικά» οράματα με την ετέρα παρειά που προσφέρεται για ράπισμα χωρίς αντίδραση είναι ιδιαιτέρως πολιτικά…

  • «Προσωπικά δεν θα συνυπέγραφα την ανακοίνωση για λόγους αισθητικής: είναι λίγο ξεκατίνιασμα». Αυτό αρκεί. Καλύτερα θα ήταν να δίνονται πολιτικές απαντήσεις σ’ αυτές τις αντιπαραθέσεις.
   Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο. Εάν ισχύει η οικονομική ασυνέπεια -λόγω ιδιοτέλειας, όχι από… αφηρημάδα- της κ. Σακοράφα, και αρκετών άλλων βουλευτών νομίζω, και εφόσον αποτελεί πρόβλημα και είναι καταδικαστέα, τότε θα έπρεπε να είχε τεθεί εγκαίρως. Και για όλους. Καθεαυτό, και όχι όταν και όπως βολεύει την εκάστοτε ηγεσία, μα αλλότρια αφορμή. Το θέμα της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων αποτελεί άλλωστε μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

 3. Συμφωνω μα τον ΔΒΣ, και συνεχιζω.
  Ειναι πολιτικος σουρρεαλισμος αυτος ο διαλογος:
  — Ειστε πουλημενοι και θα πληρωσετε
  — Κι εσυ που δεν πληρωσες ποτε;

  Μου θυμιζει το παλιο ανεκδοτο («κι εσεις που σκοτωνετε τους μαυρους;»). Μερικα πραγματα δεν αλλαζουν στην Ελλαδα.

  Ναι, να ανοιξουν τα οικονομικα των κομματων, αλλα και τα μυαλα τους:
  Γιατι η Σακοραφα ηταν βουλευτης και ευρωβουλευτης; Επειδη πεταγε το ακοντιο καλυτερα απο τις αλλες οταν ηταν νεαρη;

  Εχουμε τους ηγετες που μας αξιζουν.

  • Καλησπέρα σας. Αυτό τώρα θυμίζει πάλι το παλιό ανέκδοτο. Δεν είναι το θέμα μας το γιατί η Σακοράφα μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και έτσι να το δεις, δεν νομίζω η Σακοράφα να παρεισέφρησε αυτοδικαίως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ήταν νομοταγής δεν θα πείραζε που μπήκε, ενώ από την ώρα που διαφώνησε ενοχλεί; Δεν γίνεται όλ’ αυτά να τα αντιμετωπίζουμε επιλεκτικά, ανάλογα με τη συγκυρία, είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται βάσει αρχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s