«Εμείς δεν έχουμε πατρίδα ούτε αγίους με σπαθιά»

CUBA - CIRCA 2009: A stamp printed in cuba dedicated to 50 anniversary of the triumph of the revolution, shows Constitution of the Communist Party with Fidel Castro, circa 2009Τώρα που καταλαγιάζει κάπως η συγκίνηση για τον θάνατο του Φιντέλ, στην οποία κι εγώ μετέχω, θέλω να πω ότι τελικά απορρίπτω όλον αυτό το θαυμασμό για τις μεγάλες επαναστατικές προσωπικότητες – για τις μεγάλες προσωπικότητες εν γένει.

 

Στη δική μου αντίληψη για την Αριστερά δεν υπάρχει χώρος για τόσο υπερτροφικά εγώ. Η ιδέα ότι η Ιστορία γράφεται από το θάρρος, την ευφυΐα και την αποφασιστικότητα μεγάλων ηγετών αυτομάτως συνεπάγεται ελλείμματα συλλογικότητας, που κι αυτά με τη σειρά τους συνεπάγονται λιγότερη δημοκρατία. Στο επίπεδο της κοινωνίας, στο επίπεδο του κόμματος, παντού.

Όσο πιο χαρισματικός και λαοπρόβλητος ο ηγέτης, τόσο πιο μικροί οι βαθμοί ελευθερίας όλων των άλλων πόλων της κοινωνίας. Όσο πιο έντονη η συναισθηματική φόρτιση για το πρόσωπό του και την ιστορία του, τόσο πιο δύσκολη η κριτική στάση απέναντί του, η δυνατότητα να ανθίζουν λουλούδια γύρω του, η προοπτική της διαδοχής του. Όσο πιο μακροσκελείς οι ομιλίες του, τόσο πιο εκκωφαντική η απουσία πολιτικής πρωτοβουλίας από τα κάτω.

Τα λέω όλ’ αυτά επίτηδες με αφορμή τον θάνατο όχι κάποιου απεχθούς ηγέτη αλλά του Φιντέλ Κάστρο, καθώς η κουβανική επανάσταση τροφοδότησε όσο καμία άλλη την ελπίδα για μια σοσιαλιστική κοινωνία πιο ανοιχτή, απαλλαγμένη από αυταρχικά σταλινικά βαρίδια. Μια αυθεντική επανάσταση, από τις τελευταίες άλλωστε, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, που με την ανθεκτικότητά της στις αφόρητες πιέσεις των Αμερικανών εξασφάλιζε κάποια πιστοποίηση  παλλαϊκότητας.

Αλλά η αρνητική στάση μου απέναντι στους χαρισματικούς ηγέτες, στη φιλολογία γύρω από τις αρετές τους, σε κάθε είδους προσωπολατρία εντέλει, παραμένει απαρασάλευτη, ακόμα και σ’ αυτή την πιο γοητευτική εκδοχή τους.

Advertisements

3 responses to “«Εμείς δεν έχουμε πατρίδα ούτε αγίους με σπαθιά»

  1. Αγαπητε μου Χριστοφορε,
    Γραφεις:
    «Στη δική μου αντίληψη για την Αριστερά δεν υπάρχει χώρος για τόσο ισχυρά υπερεγώ. Η ιδέα ότι η Ιστορία γράφεται από το θάρρος, την ευφυΐα και την αποφασιστικότητα μεγάλων ηγετών αυτομάτως συνεπάγεται ελλείμματα συλλογικότητας, που κι αυτά με τη σειρά τους συνεπάγονται λιγότερη δημοκρατία. Στο επίπεδο της κοινωνίας, στο επίπεδο του κόμματος, παντού.»

    Καταλαβαινω οτι γραφεις την γνωμη σου. Κυττωντας την ιστορια, ομως, νομιζεις οτι η γνωμη σου εχει βαση στην πραγματικοτητα, η απλως θα προτιμουσες τα πραγματα να ηταν διαφορετικα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s