Ντοκιμαντέρ με τη… βοήθεια του κοινού

borders«Ψυχές των Συνόρων»: Μια κοινωνική ταινία που επιχειρεί να αφηγηθεί την εξαθλίωση της προσφυγιάς και το μεγαλείο της αλληλεγγύης, βρίσκεται στα σκαριά και περιμένει δωρεές πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί.

Ο φακός εστιάζει στα πήγαιν’ – έλα ενός ιερωμένου από τη Χαλκιδική προς την Ειδομένη. Ο γέρων Χριστόδουλος δεν θυμίζει τους συνηθισμένους παπάδες ή καλογέρους. Γνωστός ήδη από τη δράση του εναντίον των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, όταν στην Ειδομένη εκδηλώθηκε η φρίκη με το μποτιλιάρισμα προσφύγων και μεταναστών ανασκουμπώθηκε πάλι για να βοηθήσει. Μετέτρεψε το Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», στο οποίο είναι πνευματικός, σε κοινωνικό κέτερινγκ. Απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής και ζήτησε υλική βοήθεια. Όχι χρήματα, αλλά μονάχα συγκεκριμένα είδη τροφίμων, τα οποία συσκευάζονταν σε χιλιάδες μερίδες από τις καλόγριες και άλλους εθελοντές και διανέμονταν με τακτικές αποστολές στην παραμεθόριο.
Ο γέρων Χριστόδουλος γίνεται έτσι το όχημα μέσω του οποίου θα ειπωθεί -με τρόπο κινηματογραφικό και ποιητικό- η ιστορία του δράματος των προσφύγων στη χώρα μας αλλά και του θαύματος της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στόχος: 42.000 δολάρια
Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, που θα έχει τον τίτλο «Ψυχές των Συνόρων» (Border Souls), είναι το μη κερδοσκοπικό σωματείο Square Films και ο κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος. Η αγγλική μετάφραση του τίτλου δεν παρατίθεται απλώς για λόγους εγκυκλοπαιδικούς. Η ταινία θα βγει και σε αγγλόφωνη βερσιόν. Ο στόχος δεν είναι να διηγούμαστε τις ιστορίες πόνου και ανάτασης μόνο μεταξύ μας, αλλά επίσης να τις κάνουμε γνωστές στο διεθνές κοινό, να του δίνουμε τα δεδομένα προκειμένου να καταλάβει και να αγκαλιάσει το πρόβλημα. Ήδη έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς φορείς και έχει ξεκινήσει καμπάνια για τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ με τη μέθοδο του crowd funding, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα (όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ).
Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί, χάρη στην εθελοντική δουλειά των συντελεστών της  ταινίας και στην υλική βοήθεια ανθρώπων του οπτικοακουστικού χώρου. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το φιλμ θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 42.000 δολαρίων.
Το ποσό αυτό, που αντιπροσωπεύει εντελώς οριακά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για μια τέτοια παραγωγή επαγγελματικού επιπέδου, προορίζεται να καλύψει το μοντάζ, το post production, εργαστήρια, υλικά, ασφαλιστικές εισφορές, συμπληρωματικά γυρίσματα, σχεδιασμό ήχου, πρωτότυπη μουσική, μιξάζ,  colour correction, μεταφράσεις και υποτιτλισμό.

Η βοήθεια του κοινού
Δεν έχει τύχει ποτέ να απευθυνθώ στο κοινό και να ζητήσω χορηγίες προκειμένου να χρηματοδοτήσω κάποιο δικό μου πρότζεκτ κοινωνικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι ότι διαφωνώ για λόγους αρχής – ίσα ίσα, η μέθοδος μου φαίνεται συναρπαστική. Η ιδέα είναι να συμβάλουν στη χρηματοδότηση μιας προσπάθειας εκείνες κι εκείνοι που πιστεύουν στην κοινωνική της αξία. Μαζεύοντας λίγα από πολλούς. Παραφράζοντας τον γνωστό όρο από τα τηλεπαιχνίδια, να ζητήσεις τη… βοήθεια του κοινού. Το ξέρω, το πιστεύω, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, έχω κάποιες αναστολές, για λόγους που είναι μάλλον προφανείς.
Αντιθέτως, είναι για μένα πολύ πιο βατό να ζητήσω την οικονομική υποστήριξη κοινωνικών πρότζεκτ που πραγματοποιούν άλλοι. Αλλά κι αυτό, το κάνω άκρως επιλεκτικά. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας πρέπει οι δημιουργοί να δικαιολογήσουν και να δικαιώσουν τον σκοπό, τόσο από πρακτικής όσο και από αισθητικής απόψεως. Κι ακόμα πρέπει να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων που θα μαζέψουν.
Μία από τις λίγες περιπτώσεις που ανέλαβα αυτό το ρίσκο ήταν το γύρισμα του κοινωνικού ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από κάτω» (λεπτομέρειες ΕΔΩ), από την Square Films και τον άνεργο οπερατέρ Τάκη Μπαρδάκο,  που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2014-2015. Το αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως τις αρχικές προσδοκίες και τις δεσμεύσεις που η ομάδα παραγωγής είχε αναλάβει έναντι των χρηματοδοτών της, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από τη μεγάλη επιτυχία που είχε η ταινία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Το ντοκιμαντέρ απέσπασε διεθνή βραβεία και έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων τα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς  και το New York City Greek Film Festival). Κυρίως όμως από τον πολύ κόσμο που είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει, που θέλησαν να ζήσουν για μία ώρα δίπλα στους νεόπτωχους της Αθήνας, να βιώσουν τη μιζέρια της ανέχειας αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης, χωρίς αποσιωπητικά και εξωραϊσμούς – να θυμώσουν αλλά και να συγκινηθούν.
Αλλά πέρα από το γεγονός ότι τα χρήματα των χορηγών έπιασαν τόπο, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο η συμμετοχή του κοινού στο κόστος αυτού του φιλμ.  Ο Τάκης Μπαρδάκος, όπως τον γνώρισα στην πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ αλλά και μετά την επιτυχία που σημείωσε, είναι σεμνός. Δεν θεωρεί ότι η κοινωνία τού τα χρωστάει αυτά τα χρήματα και είναι υποχρεωμένη να του τα δώσει. Υπόσχεται λίγα, και στο αποτέλεσμα της δουλειάς του ενσωματώνονται περισσότερα από όσα είχε αρχικά υποσχεθεί.

Η καμπάνια
Μετά την επιτυχία της πρώτης απόπειρας, ο Τάκης Μπαρδάκος και η Square Films αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Αυτή τη φορά, η κάμερα στήνεται για να απεικονίσει το άλλο μεγάλο πρόβλημα της εποχής:  το προσφυγικό. Έτσι προέκυψε ο γέρων Χριστόδουλος και οι «Ψυχές των Συνόρων».
Όποιος λοιπόν μπορεί και θέλει να βοηθήσει, δεν έχει παρά να πάει στη διεύθυνση https://www.generosity.com/community-fundraising/border-souls-documentary, να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαδικασίες και να προσφέρει τη χορηγία του. Αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το ντοκιμαντέρ χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν  οικονομικά, μπορούν να συμβάλουν στη διάδοσή της καμπάνιας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/bordersoulsmovie/).
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για άμεση κατάθεση της δωρεάς στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας  ΙΒΑΝ: GR 3801 1017 9000 0017 9001 17973 / Δικαιούχος: SQUAREFILMS / Αιτιολογία: Δωρεά.
Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συλλογής των 42.000 δολαρίων, η ολοκλήρωση της ταινίας θα γίνει μέχρι την άνοιξη του 2017.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν μαζευτεί 1.875 δολάρια. Ποσό όχι ευκαταφρόνητο, αλλά οπωσδήποτε πολύ μακριά από το στόχο (το 4% του συνόλου). Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γερή ώθηση στην καμπάνια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s