Ποιος κοροϊδεύει ποιον

%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82-1Ζουμ σε ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης: Την καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, παράδειγμα που συμπυκνώνει όλη την παθογένεια των μνημονιακών διαπραγματεύσεων, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το θέμα μου στην πραγματικότητα δεν είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Το θέμα μου είναι ότι 7 χρόνια τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις στέλνουν με ευκολία κόσμο στην ανεργία, κόβουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, υποχρηματοδοτούν την υγεία και την παιδεία. Αλλά την ίδια ώρα επιδεικνύουν ολιγωρία σε σχέση με ώριμες πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μικρό κόστος, που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο και που δεν πλήττουν κανέναν άλλο παρά τους μεσάζοντες, τους αετονύχηδες, τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες.

Προσπαθώντας να αντιληφθώ τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές της προχθεσινής «συμφωνίας» στο Eurogroup, πέφτω πάνω σε μια λίστα με 12 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης που εκκρεμούν από καιρό, όπως τα είχε καταγράψει η Ναυτεμπορική.
Εκεί λοιπόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προτελευταία 11η θέση, η καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις προμήθειες του Δημοσίου (e-procurement). Και ξαφνικά, βλέπω μπροστά στα μάτια μου μια σημαντική όψη της φαρσοκωμωδίας που παίζεται στις πλάτες μας επί 7 χρόνια.
Κατ’ αρχήν, ας εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται: Η ιδέα είναι να αξιοποιήσει το δημόσιο τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται, μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, οι διαγωνισμοί για προμήθειες του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων έργων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διαφάνεια, μεγαλύτερος ανταγωνισμός και σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με αποτέλεσμα αισθητά καλύτερες τιμές υπέρ του δημοσίου.
Από το 2010!
Προσοχή όμως: Το μέτρο αυτό προβλεπόταν ρητά από το 2ο Μνημόνιο. Αντιγράφω επί λέξει από το οικείο ΦΕΚ, σελ. 28:
«…δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμηθειών, επιβάλλοντας σταδιακά την υποχρεωτική της χρήση από την δημόσια διοίκηση…»

Σημαντική λεπτομέρεια:  οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη δέσμη με τον εύγλωττο τίτλο Καταπολέμηση Διαφθοράς.
Ακολουθούν τρεισήμισι σελίδες με αναλυτική (υπερβολική θα έλεγα, για έγγραφο αυτού του επιπέδου) περιγραφή των διαδικασιών που έπρεπε να δρομολογηθούν, συνοδευόμενη από δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή ολοκλήρωση της εφαρμογής του μέτρου μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.
Ας σημειωθεί ότι το 2ο Μνημόνιο συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012.
Και για να είναι η εικόνα ακόμα πιο πλήρης, πηγαίνω και στο 1ο Μνημόνιο, που συνομολογήθηκε το 2010, όπου υπάρχει μια πρώτη νύξη: «Οι πρακτικές προμηθειών θα βελτιωθούν με στόχο τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη διασφάλιση της διαφάνειας».

Ιδιοτελής αδράνεια
Η ουσία είναι ότι ήδη από το 2011 ξεκίνησαν οι προσπάθειες να δρομολογηθούν οι ηλεκτρονικές προμήθειες του δημοσίου. Προσέκρουσαν όμως στις συναρμοδιότητες μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, στην ανελαστικότητα του προϋπάρχοντος νομικού πλαισίου (παρότι αυτό κύρωνε, υποτίθεται, σχετικές κοινοτικές ντιρεκτίβες που είχαν στόχο να ενθαρρύνουν την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών). Και, βέβαια, σε ισχυρές αδράνειες και αντιστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες θα ήταν αφελές  να θεωρηθούν ανιδιοτελείς.
Δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα άλλα μέτρα που προέβλεπαν τα μνημόνια, και κυρίως αυτά που είχαν επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών (έμμεσοι και άμεσοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων, μείωση δημόσιων επενδύσεων, μειώσεις προσωπικού) εφαρμόζονταν την ίδια ώρα αμελλητί.

Αυθεντική μεταρρύθμιση
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μνημονιακά μέτρα, ιδίως αυτά που προαναφέρθηκαν, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών αποτελεί αυθεντική μεταρρύθμιση με σημαντικά αποτελέσματα. Μια μεταρρύθμιση που θα ‘πρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση προς τούτο, και η οποία βεβαίως σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης αποκτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μέτρο που δεν είναι απλώς δημοσιονομικά ουδέτερο, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αντιθέτως, ο δημοσιονομικός αντίκτυπός του είναι ισχυρά θετικός, δεδομένου ότι αφαιρεί παρασιτικούς πόρους από τους ιδιώτες προμηθευτές προς όφελος του δημόσιου ταμείου, ενώ παράλληλα-εφόσον σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά- θα συμβάλει επίσης ουσιαστικά στην εξυγίανση όλου αυτού του εμπορικού κυκλώματος, εξασφαλίζοντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Την εικόνα περιπλέκει μια επίσκεψη στο site του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει φτιαχτεί γι’ αυτό το σκοπό. Εκεί διαπιστώνεις ότι ένα μέρος των δημόσιων προμηθειών πραγματοποιείται ήδη με ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ ένα άλλο μέρος εξακολουθεί να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν έχω τη δυνατότητα, στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, να ελέγξω τον βαθμό ολοκλήρωσης της εφαρμογής του μέτρου και τους λόγους για τους οποίους το θέμα παραμένει ανοιχτό, άλλωστε οι σχετικές πληροφορίες σπανίζουν στη δημόσια συζήτηση. Προφανώς η εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών γίνεται σταδιακά, ενώ έχουν δημιουργηθεί παραθυράκια και έχουν θεσμοθετηθεί εξαιρέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δημόσια έργα, τα οποία, ως γνωστόν, αποτελούν ένα από τα κορυφαία πεδία διαπλοκής.

Κατά τα άλλα, αντιστεκόμαστε στις απαιτήσεις των δανειστών, που κι εκείνοι με τη σειρά τους… «μοχθούν» για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Αγοράζουμε χρόνο πουλώντας μέλλον. Συνεχίστε έτσι, παιδιά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s