Μην τρομπάρεις το γεωπολιτικό asset

ethnic 9.3Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην εύχεται να φέρει θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. (Υπάρχουν βέβαια μερικά ιδεολογικοπολιτικά ζητηματάκια, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.)

Δεν θα συμμεριστώ ωστόσο την συνήθη εμμονή της ελληνικής πλευράς στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, που προβάλλεται ως κλειδί για κάθε πρόβλημα – από τη διπλωματία ως την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν αμφισβητώ τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά μας. Αλλά είμαι δύσπιστος απέναντι στη στερεοτυπική επίκλησή τους, προσφιλή και σε κύκλους που καλλιεργούν την ιδέα του «περιούσιου λαού».

Από παιδί άκουγα για τη νευραλγική θέση της χώρας – και εσχάτως για το ρόλο της ως πύλη της Ευρώπης. Απεδείχθη όμως ότι γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα διαθέτουν και άλλοι, π.χ. η Τουρκία, που ίσως να τα υποτιμάμε. Συχνά τα δικά τους πλεονεκτήματα υπερισχύουν των δικών μας, οπότε η στάθμισή τους από τρίτους αποβαίνει δυσμενής για μας.

Ακούγεται αφελές το να επαίρεται ως πλασιέ ο πρωθυπουργός για τα πλεονεκτήματα του προϊόντος που πουλάει. Είναι απ’ αυτά που δεν επικαλείσαι εσύ για τη χώρα σου, απλώς ποντάρεις στο ό,τι οι συνομιλητές σου τα έχουν ήδη κατά νου. Ειδικά όταν πρόκειται για τη διεθνή ελίτ,  είναι δεδομένο ότι τις όποιες γεωστρατηγικές παραμέτρους τις έχουν υπόψη τους καλύτερα από σένα.

Το άλλο πρόβλημα με τα γεωπολιτικά assets είναι ότι λειτουργούν και αντιστρόφως: Μπορεί να βάζουν σε πειρασμό αντιπάλους -και συμμάχους- να τα εκμεταλλευτούν προς όφελός τους υποβλέποντας τη δική σου θέση.

Πολύ περισσότερο εφόσον τυγχάνεις σε κατάσταση οικονομικής ή πολιτικής αδυναμίας, που ίσως ανοίγει την όρεξη του αντιπάλου. Σ’ αυτή την περίπτωση, το γεωπολιτικό πλεονέκτημα μπορεί να λειτουργεί και ως πηγή απειλών – να μετατραπεί δηλαδή σε μειονέκτημα.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 18.10.2017

Advertisements

One response to “Μην τρομπάρεις το γεωπολιτικό asset

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s