Μετεξεταστέοι

Ethnic 20Κάθε φορά που παρακολουθώ Βουλή, περισσότερο κι από τη ρητορική δεινότητα των αγορητών με εντυπωσιάζει μια ρουτίνα του προεδρείου: «Γίνεται γνωστό στο σώμα ότι από το δυτικό θεωρείο παρακολουθούν τη συνεδρίαση μαθήτριες και μαθητές από το τάδε Δημοτικό Σχολείο, αφού  ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας ‘Ελευθερίου Βενιζέλου’ και ενημερώθηκαν για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής. Τους καλωσορίζουμε!» (αραιά χειροκροτήματα).

Κι αφού τους καλωσορίσουν, ακολουθεί η ψυχρολουσία της συνεδρίασης.

Μερικές φορές η επίσκεψη περιλαμβάνει κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Εργαστήρι Δημοκρατίας». Οπότε διερωτάται κανείς ποιο το νόημα, αφού θα επακολουθήσει η μέθεξή τους στο γνήσιο εργαστήρι της δημοκρατίας.

Αναλογίζομαι τι εντυπώσεις μπορεί να αποκόμισαν οι μαθητές από την προχθεσινή συνεδρίαση.

Αν, ας πούμε, προβληματίστηκαν γιατί μια αριστερή κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει στρατιωτικό υλικό σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα το χρησιμοποιήσει παράνομα εις βάρος αμάχων σε τρίτη χώρα. Και γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, αντί να εμμείνει σ’ αυτό το ζωτικό σημείο ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα όπως το πλαίσιο της συναλλαγής – τι μπορεί να είναι σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές και το διεθνές δίκαιο;

Αν τους σόκαρε το γεγονός ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, οι εμπορικές συναλλαγές του στρατού παραμένουν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Πώς γίνεται ενώ όλοι καταφέρονται εναντίον των  μεσαζόντων, εκείνοι να βρίσκουν τρόπους να ξεφυτρώνουν παντού.

Αν μπόρεσαν να λύσουν το μαθηματικό πρόβλημα της αφαίρεσης 100.000 βλημάτων από ένα σύνολο 300.000, καθώς και των περίεργων διαδρομών του υπολοίπου που προκύπτει.

Και πάνω απ’ όλα, αν τους περνάει έστω απ’ το μυαλό μια Βουλή που θα συζητούσε κυρίως για το παραγωγικό και το πνευματικό μέλλον της χώρας.

Αλλά τι να καταλάβουν οι μαθητές του Δημοτικού. Εδώ δεν καταλαβαίνουμε εμείς, που είμαστε του… Λυκείου.

 

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 29.11.2017

Advertisements

One response to “Μετεξεταστέοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s