Φυσάει Βαρδάρης

ethnic 35.7Είκοσι πέντε χρόνια τώρα, μονίμως με ξαφνιάζει το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη τοποθετείται ο πυρήνας της αντίθεσης σε μια συναινετική λύση με τη FYROM.

Είναι μεν λογικό η ευαισθησία για το όνομα να τους αγγίζει περισσότερο, αλλά τελικά είναι εκείνοι που έχουν πληγεί κυρίως από την εμπλοκή με τη γειτονική χώρα.

Δείτε την Ιστορία, δείτε και το χάρτη. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μεγάλο κοσμοπολιτικό κέντρο. Ενώ η Αθήνα ήταν ακόμα κωμόπολη, εκείνη έσφυζε από δραστηριότητα. Το λιμάνι της υποδεχόταν καράβια από όλη τη Μεσόγειο και φορτία από την Ανατολή. Οι αγορές της ευημερούσαν. Καραβάνια έφευγαν προς τα Βαλκάνια, κι από ’κει προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Ψυχρός Πόλεμος έκαμψαν τη διεθνή της «καριέρα» και την ανάγκασαν να στραφεί προς τον εαυτό της.

Η Θεσσαλονίκη θα ανθίσει όταν κοιτάξει πάλι προς τη βόρεια ενδοχώρα και ξανανοίξει τους δρόμους επικοινωνίας με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με αυτοκινητόδρομους, ταχείες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ίσως και με πλωτό κανάλι που θα τη συνδέει με τον Δούναβη.

Όλ’ αυτά συνεπάγονται αναβάθμιση του λιμανιού, του αεροδρομίου και ανάπτυξη δραστηριοτήτων αποθήκευσης και logistics, ενώ πολλά υπόσχονται τα διεθνή ενεργειακά δίκτυα που θα διέλθουν από την περιοχή.

Δεν χρειάζεται η Θεσσαλονίκη ρόλο συμπρωτεύουσας, το ζητούμενο είναι να ξαναγίνει η περιφερειακή μητρόπολη που υπήρξε.

Το κλειδί για την αναστροφή του κλίματος και τη διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης στα θέματα με τη FYROM βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στη Θεσσαλονίκη! Εκεί απ’ όπου άρχισαν όλα, με τα συλλαλητήρια και την αποκρυστάλλωση ενός συστήματος εξουσίας -πολιτικής, οικονομικής και εκκλησιαστικής-  που έχει πλέον διαρραγεί.

Σε πείσμα της επιφανειακής εικόνας και των σχεδιαζόμενων συλλαλητηρίων, υπάρχουν στην πόλη οι αναγκαίες δυνάμεις γι’ αυτή την υπέρβαση. Αρκεί να υπάρξουν έξυπνες πρωτοβουλίες.

 

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 20.1.2018

Advertisements

2 responses to “Φυσάει Βαρδάρης

  1. Παράθεμα: Ο χαρισματικός Μαρκ Μαζάουερ  | Χριστόφορος Κάσδαγλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s