Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε νωρίς…

ethnic 48.5Για τις εξελίξεις στην Ιταλία δεν έχω απαντήσεις. Μονάχα απορίες – και δυσοίωνες σκέψεις.

Χωρίς να έχει μεσολαβήσει το δικό μας υφεσιακό σοκ, το πολιτικό της σύστημα έχει υποστεί μια μακρά πορεία διαδοχικών μεταλλάξεων. Πολύ βαθύτερες, και ενδεχομένως προοπτικά πιο επώδυνες, από το ελληνικό αντίστοιχό τους.

Για τη γενιά μου, η Ιταλία αποτελούσε εμβληματικό πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα εδώ. Δεν ήταν μόνο το ευρωκομμουνιστικό πείραμα. Ήταν, πολύ περισσότερο, τα ρεύματα σκέψης, ο δημόσιος διάλογος, οι διανοούμενοι. Η λογοτεχνία, το σινεμά, το θέατρο. Μοντέρνο κράτος, πλουραλισμός και αποκέντρωση – μια σφύζουσα τοπική αυτοδιοίκηση κι ένας ρωμαλέος κοινωνικός επιχειρηματικός τομέας. Εξωστρέφεια, κοσμοπολιτισμός, ανταγωνιστική και ποιοτική οικονομία.

Τώρα, όλ’ αυτά μοιάζει να έχουν σαρωθεί.

Η ιταλική Αριστερά, παρά τις αγωνιώδεις μετατοπίσεις της, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει το σχέδιό της αλλά σύντομα οδηγήθηκε στον αντίποδα, κατάντησε μια κεντροαριστερά που θύμιζε ολοένα και περισσότερο κεντροδεξιά!

Από την κρίση του συστήματος εξουσίας δεν προέκυψε αυτοκάθαρση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει η επιχείρηση «καθαρά χέρια». Μεγάλη ισχύς πέρασε στους δικαστικούς, αν κάτι μας λέει αυτό -ως κίνδυνος- για τα δικά μας. Από τη διαδικασία αυτή αναδύθηκαν ο Μπερλουσκόνι, βαθύτερη διαπλοκή και οι ξενοφοβικοί του Βορρά. Η Ιταλία αγόραζε χρόνο – με δανεικά.

Κι ύστερα ήρθε η κρίση και ανέδειξε τους ασυνάρτητους λαϊκιστές του Μπέπε Γκρίλο – τώρα του αντιευρωπαϊστή Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι εκλογές επέδωσαν έναν συσχετισμό από τον οποίο δύσκολα θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία. (Κι αν τελικά προκύψει, ίσως αποδειχτεί πιο επικίνδυνη από την απλή ακυβερνησία.)

Πρόκειται για τοξική εξέλιξη, κατά πολύ χειρότερη του Brexit. Η Ιταλία αποτελεί δομικό στοιχείο της ΕΕ. Βλέπω την Ιταλία να πνίγεται – και ν’ αρπάζεται από τα μαλλιά της Ευρώπης.

 

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 7.3.2018

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s