«Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»

ethnic 57.8Πολλοί θα καταφθάσουν απόψε στη λειτουργία στο παρά πέντε, λίγο πριν ο παπάς ψάλει το «δεύτε λάβετε φως». Πέρσι φτάσαμε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή μου μια αξιοσημείωτη φράση του Ευαγγελίου: «Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (κατά Ματθαίον 27.64).

Η ευαγγελική ρήση μού χτύπησε το μυαλό σαν τσεκούρι, καθώς ανακινούσε πρόσφατες εμπειρίες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Δεν είμαι θρήσκος, αλλά δεν κάνω το λάθος να αγνοήσω την αξία μηνυμάτων που περιέχονται σε ιερά κείμενα διαχρονικά. Αναρωτήθηκα λοιπόν για ποιο λόγο ο ευαγγελιστής επιλέγει να βάλει μια τόσο βαρυσήμαντη φράση στα χείλη άθλιων αρχιερέων. Ίσως για να την καμουφλάρει. Να τη διασώσει από την αναπόφευκτη φθορά που θα είχε υποστεί συν τω χρόνω αν την είχε παραδείγματος χάριν εκστομίσει ο ίδιος ο Ιησούς. Να την αφήσει σαν μήνυμα κρυμμένο σε μπουκάλι, ώστε να μπορέσει κάποιος άπιστος να την αποκρυπτογραφήσει μια νύχτα στην Ελλάδα της κρίσης και να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί.

Δεν πρόκειται για αναδιατύπωση του πολύ αρχαιότερου «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», που αποδίδεται από ορισμένους στον Μένανδρο (342-292 π.Χ.).

Άλλο λάθος και άλλο πλάνη. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα (όποιος δρα κάνει λάθη). Στην πλάνη, αντιθέτως, υπεισέρχεται ένα στοιχείο παθητικότητας που κάνει τα πράγματα τρισχειρότερα. Επίσης, στην πλάνη χρειάζεται συνήθως να συμπράξει και κάποιος άλλος. Αν λοιπόν είναι ασυγχώρητο να επαναλαμβάνεις τα λάθη σου, είναι πολύ πιο βαρύ (και επώδυνο) να επιτρέπεις στον εαυτό σου κατ’ επανάληψιν να πλανηθεί. Πολύ περισσότερο να παραπλανηθεί από άλλους.  Κι ακόμα πιο πολύ να επιτρέπεις να σε παραπλανούν με τον ίδιο τρόπο.  Ή να σε παραπλανούν οι ίδιοι άνθρωποι.

Η αμέσως επόμενη σκέψη αφορά την ευθύνη εκείνων που εκ συστήματος παραπλανούν.

Καλή ανάσταση!

 

Πρώτη δημοσίευση στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 7.4.2018

 

One response to “«Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s