Από το «ΘΑ» στο «ΕΓΩ» 

ethnic 71.1Παρακολουθώντας την Τετάρτη τη συζήτηση στη Βουλή, αναρωτήθηκα μήπως ξοδεύω άσκοπα τον χρόνο μου.

Κάποιοι θα πουν ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για πεταμένα λεφτά, αλλά θα έχουν άδικο. Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι πάντοτε διδακτικές. Αλίμονο, αλλιώς δεν θα πήγαιναν τόσα σχολεία να τις παρακολουθήσουν…

Ας περιοριστώ λοιπόν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης. Δηλαδή το μέλλον του τόπου: πώς θα παραχθεί πλούτος, πώς θα δημιουργηθούν δουλειές, πώς θα ανακτηθεί η ευημερία.

Αλλά ποιος νοιάζεται για το αύριο; Αν κρίνει κανείς από τους ομιλητές, με την εξαίρεση του κ. Δραγασάκη ο οποίος επέμεινε στο θέμα, μάλλον κανείς.  Αντί για τις προτεραιότητες της οικονομίας, κυριάρχησε η συζήτηση για τη βία. Αντί για δουλειές η απαίτηση για εκλογές. Αντί για εξωστρέφεια ο Ρουβίκωνας. Αντί για επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανομία.

Ας μιλήσουμε λοιπόν περί ανομίας: Με σόκαρε μια πρόσφατη είδηση από την Κύπρο. Ανακοινώθηκε ότι η δίκη για το διπλό φονικό στον Στρόβολο θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου. Υπενθυμίζω ότι το έγκλημα έγινε στις 19 Απριλίου.  Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 4 Μαΐου. Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε 40 μόλις μέρες αργότερα!

Τι συμβαίνει σε μας; Οι δίκες εκκρεμούν επί χρόνια, αναβάλλονται, διακόπτονται, το 18μηνο της προφυλάκισης συχνά εξαντλείται. Το φαινόμενο ενδημεί εδώ και δεκαετίες, αλλά χρειάστηκε να έρθει η τρόικα για να τεθεί επιτακτικά.  Η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης αποτέλεσε σημαντικό  προαπαιτούμενο και στα τρία μνημόνια, αλλά ορατή πρόοδος δεν έχει παρατηρηθεί.

Το θέμα αφορά -μεταξύ άλλων- και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά είπαμε: ποιος ασχολείται με το μέλλον;

Παράξενο, γιατί κάποτε η ρητορική των πολιτικών μας διακρίνονταν για τα πολλά «ΘΑ». Αλλά και πάλι, μικρό το όφελος. Το «ΘΑ» έχει αντικατασταθεί από το «ΕΓΩ».

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 26.5.2018

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s