Μητσοτάκης, όπως Ιβάνοφ

ethnic 76.4Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ κινείται εντός του πλαισίου της παραδοσιακής «εθνικής γραμμής» για το Μακεδονικό. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία που δεν θα ’πρεπε να πάει χαμένη.

Παρά τη διάσταση απόψεων στο κυβερνητικό μπλοκ, υπάρχει μάλλον η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει η συμφωνία. Χωρίς παράλληλα να κινδυνεύει η κυβερνητική ευστάθεια – κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί εφόσον κατατεθεί  πρόταση μομφής.

Τι απομένει από την τακτική της ΝΔ; Πολύ λίγα πράγματα – ίσως η προσδοκία για κάποια εκλογικά οφέλη . Αποτέλεσμα ιδιαιτέρως φτωχό, εφόσον μιλάμε για μείζον εθνικό θέμα.

Μια εξέλιξη που πρέπει να αποδοθεί μάλλον στις παλινωδίες της ηγεσίας της παρά σε επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς. Φυσικά, υπήρχαν εξαρχής οι εκλογικοί υπολογισμοί. Υπήρχε όμως και ο εσωκομματικός διχασμός που εκφράζεται με το δίπολο Σαμαρά-Μπακογιάννη. Κάπως έτσι σύρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε στάση άρνησης, απεμπολώντας θεμελιώδη χαρακτηριστικά του φιλελεύθερου προφίλ του – και της οικογενειακής του παράδοσης.

Δεν είμαι απ’ αυτούς που δαιμονοποιούν την πολιτεία της οικογένειας Μητσοτάκη (με δεδομένη την αντίθεση προς κάθε πολιτική δυναστεία).  Μία από τις θετικές πλευρές της (που πάντως δεν ήταν πολλές) υπήρξε η μετριοπαθής στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στο Μακεδονικό.

Αυτήν ακριβώς την παράδοση απεμπόλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερακοντίζοντας επιπροσθέτως και την καραμανλική παρακαταθήκη. Έχει πάντως μία ακόμη ευκαιρία να το ξανασκεφτεί και να σώσει την παρτίδα.

Αυτή τη φορά, το δίλημμα του δεν είναι πλέον εσωκομματικό. Για να το πω με όρους που του αρέσουν, καλείται να αποφασίσει αν θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «φιλοευρωπαϊκού τόξου» ή θα συμπαραταχθεί με τον κ. Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή.

Πάνω απ’ όλα, είναι για τη χώρα σημαντικό μια τέτοια ιστορική απόφαση να παρθεί με ευρεία πλειοψηφία.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 13.6.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s