Μακεδονική σαλάτα

Ethnic 20Δεν νομίζω να πέρασε απαρατήρητη η πολιτική αβρότητα που επέδειξε η ΝΔ: Προανήγγειλε μεν την πρόταση δυσπιστίας, ξεκαθάρισε όμως ότι θα την καταθέσει μετά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να μην παρακωλύσει την 4η αξιολόγηση που κατά τα άλλα ξορκίζει.

Ένα ιδεολογικό αλαλούμ επικρατεί, οριζόντιες αναταράξεις και ρωγμές στα κόμματα και στα πολιτικά μπλοκ, διάσταση λόγων και έργων, μια σουρεαλιστική εικόνα: Αντιμνημονιακοί μοχθούν για την αίσια ολοκλήρωση του προγράμματος, αποσπώντας εύσημα από τους δανειστές. Μνημονιακοί καταριούνται τα πλεονάσματα και ρητορεύουν φιλολαϊκά. Φιλελεύθεροι συμπεριφέρονται ως βέροι εθνικιστές. Διεθνιστές ρίχνουν λάδι στη φωτιά, καταγγέλλοντας τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Οι εκατέρωθεν φωνές υποκρύπτουν το γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν συγκλίνει ουσιωδώς μεταξύ τους. Δεν είναι ίδιοι, αλλά έχουν αποδεχτεί κοινό ανελαστικό πλαίσιο. Όσο όμως οι πολιτικές συγκλίνουν, τόσο οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν – τουλάχιστον εικονικά.

Το φαινόμενο είναι αλληλένδετο με τη σύγχυση που διακατέχει την κοινωνία. Σαν να έχει ξεχαρβαλωθεί το κοινό σύστημα αξιών, να έχουν εκλείψει οι σταθερές και η αυτοπεποίθηση. Οι βεβαιότητες του παρελθόντος έγιναν ανασφάλειες, και το κενό έρχονται να καλύψουν θεωρίες συνωμοσίας, απεγνωσμένες κινήσεις συλλογικής αυτοεπιβεβαίωσης, συμπεριφορές ατομικής επιβίωσης, ή και παραίτησης.

Απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατροπές που τείνουν να γίνουν κανονικότητα, τα ερμηνευτικά εργαλεία που διαθέτουμε αποδεικνύονται ανεπαρκή. Πρέπει να επινοήσουμε άλλα, πράγμα που μέσα στον στροβιλισμό της κρίσης δεν είναι απλό. Είναι θέμα μιας νέας συλλογικής συνεννόησης, που περιλαμβάνει το ποιοι θέλουμε να είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Και είναι βέβαια ζήτημα παιδείας.

Αλλά ας μην το παίρνουμε κατάκαρδα. Δεν είμαστε εμείς οι παρίες, το φαινόμενο είναι διεθνές. Γεγονός όχι απαραίτητα αρνητικό, εφόσον σημαίνει ότι δεν είμαστε α πριόρι καταδικασμένοι. Αρκεί να βρούμε συλλογικά, από τα κάτω, τον τρόπο να πάψουμε να είμαστε ο αδύναμος κρίκος.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 17.6.2018

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s