Σακοράβε – ξήλωνε

ethnic 84.3Ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι απολύτως την πρόσφατη παρέμβαση της κ. Σακοράφα, σύμφωνα με την οποία «είναι θυμωμένη που στήριξε αυτή την κυβέρνηση».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, αποδομεί τον ισχυρισμό ότι «δεν ξέραμε, τώρα μάθαμε»: « Ήσουν δύο χρόνια στην αντιπολίτευση – θεωρητικά και πρακτικά προετοιμαζόσουν να γίνεις κυβέρνηση. Εάν πραγματικά δεν ήξερες, ήσουν απόλυτα επικίνδυνος και ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να το έχουμε αντιληφθεί όλοι εμείς».

Το επιχείρημα όμως εύκολα αντιστρέφεται: «Ήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Εάν πραγματικά δεν αντελήφθης ότι ήσασταν εντελώς ανέτοιμοι και η ηγεσία δεν ήξερε, ήσουν απόλυτα επικίνδυνη…».

Η πολιτική συμπεριφορά της κ. Σακοράφα είναι ταυτόσημη με του μέσου Έλληνα πολιτικού. Ανέξοδη κριτική και αποφυγή ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης και προσωπικού κόστους.

Έχω στο παρελθόν υπερασπιστεί τη Σακοράφα έναντι κακόβουλων επιθέσεων. Αν όμως  πιστεύει όσα έγραψε, όφειλε να έχει παραιτηθεί. Όχι γιατί η έδρα ανήκει στο κόμμα (άλλωστε επιλαχών είναι ο Μηλιός), αλλά ως έμπρακτη αναγνώριση του πολιτικού της λάθους.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι παραμένοντας στην Ευρωβουλή τιμά το πρόγραμμα και τους ψηφοφόρους της. Η αλήθεια όμως είναι πως τα αποτελέσματα αυτής της παρουσίας ελάχιστα γίνονται αισθητά.

Αλλά ακόμα κι αν γίνει δεκτό ότι δεν θα ‘πρεπε η έδρα να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπηρετήσει μια ολέθρια κατά τη γνώμη της πολιτική, τότε θα ‘πρεπε να αναζητήσει άλλους τρόπους ώστε να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί: Ενδεχομένως να παραμείνει στη θέση παραιτούμενη από τα προνόμιά της, να εκχωρήσει την αποζημίωση σε κοινωφελείς σκοπούς της επιλογής της και να μοιραστεί την τύχη του ελληνικού λαού, αγωνιζόμενη πλάι του.

Έτσι ναι, η αυτοκριτική θα ήταν πειστική. Κυρίως όμως θα συνιστούσε αλλαγή του υποδείγματος για το πώς νοείται μια αριστερή στάση τον καιρό της κρίσης.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 11.7.2018

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s