Αστυνομικό χιούμορ

ethnic 94.1Αστυνομία με χιούμορ και ευαισθησία – μοιάζει με ανέκδοτο.

Και όμως, με ένα απρόσμενο τιτίβισμα στο twitter, η ΕΛΑΣ καλεί τους γονείς να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους ότι κανένας αστυνομικός δεν πρόκειται να τα βάλει στη φυλακή όταν «δεν είναι φρόνιμα», «δεν τρώνε το φαγητό τους» ή «δεν κοιμούνται το μεσημέρι». Οι αστυνομικοί αρνούνται το ρόλο του μπαμπούλα και ζητούν να ενθαρρύνονται τα παιδιά να τους πλησιάζουν όταν χρειάζονται βοήθεια.

Του καθενός τις αναμνήσεις στοιχειώνει η παιδική ανάμνηση κάποιου φόβητρου προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των μεγάλων: Ο Καραδόντας, η Λάμια, ο Μεσημεράς.

Η αστυφιλία δημιούργησε νέα πρότυπα. Ποιος Μεσημεράς, η  αστυνομία θα ’ρθεί να σε πάρει!

Λογικό. Ουδέποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φόβητρο, παραδείγματος χάριν, η Πυροσβεστική.  Ενώ η αστυνομία προσφέρεται: Ακόμα και το 100, καταφυγή θεωρητικά έναντι κάθε κινδύνου, μάλλον ως απειλή λογίζεται («Θα φωνάξω το 100!») παρά ως σανίδα σωτηρίας.

Οι αιτίες είναι αυτονόητες. Κρατική καταστολή, δικτατορίες, εμφύλιος,  χαφιεδισμός, Μπουμπουλίνας και Μεσογείων, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, αύρες και κλούβες, κλομπ και χημικά, αστυνομία και χωροφυλακή. Ακόμα και η συγχώνευση των δύο σωμάτων, μάλλον σωρευτικά λειτούργησε παρά εκτονωτικά.

Η αστυνομία αποτελεί το βαρύ χέρι του κράτους. Αυτός είναι ο ρόλος της σε όλα τα γνωστά πολιτικά συστήματα. Στις γραμμές της ευδοκιμεί η κουλτούρα της βίας. Από φόβο, από ιδεολογία ή ένεκα πειθαρχίας

Κατά καιρούς γίνονται κάποια βήματα για τον εκδημοκρατισμό της, αλλά ακόμα κι όταν κρίνονται επιτυχημένα προσκρούουν σ’ ένα όριο που φαντάζει αξεπέραστο. Φροντίζει και η πολιτική τάξη γι’ αυτό – ο δικός της φόβος και η ιδεολογία.

Να όμως που η αστυνομία δοκιμάζει να «σφετεριστεί» το έσχατο όπλο των διαδηλωτών, των χουλιγκάνων, των καταπιεσμένων: το χιούμορ. Είναι καλό τώρα αυτό ή κακό;

Την απάντηση τη γνωρίζει μόνο ο… Μεσημεράς.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 14.8.2018

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s