Μεταναστευτικό: Οι ροές και οι εισροές

ethnic 110.1Ξάφνιασε ευχάριστα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την αντίδρασή του στην προοπτική ελέγχου της διαχείρισης κονδυλίων τόσο από κοινοτικά όργανα όσο και από τη δικαιοσύνη.

Η δικαστική έρευνα δρομολογήθηκε μετά τη δημόσια καταγγελία διευθυντή του υπουργείου για ατασθαλίες και αλαλούμ στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Κίνηση πάντως που έμοιαζε περισσότερο με θορυβώδη υποβολή παραίτησης, παρά με υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πέρα από την ακρίβεια των αποκαλύψεών  του, ο καταγγέλλων οφείλει τώρα να αποδείξει επίσης ότι είχε αρμοδίως διατυπώσει τις ενστάσεις του αλλά δεν εισακούστηκε.

Θετική λοιπόν -αν και αυτονόητη- η απάντηση του υπουργείου ότι «οι έλεγχοι είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτοι, αλλά και επιβεβλημένοι».

Μια στιγμή, όμως. Τέτοιες απαντήσεις είναι μεν κατάλληλες ως ατάκες σε προεκλογική περίοδο, δυστυχώς όμως δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα: στην έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τις δραστηριότητες τόσο των δημόσιων υπηρεσιών όσο και των ποικιλώνυμων ΜΚΟ.

Ακούω με κατανόηση την γκρίνια της κυβερνητικής πλευράς ως προς τους όρους με τους οποίους δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ.  Αλλά είναι εκείνη ακριβώς που όφειλε να έχει θέσει κανόνες και διαδικασίες ελέγχου.

Αυτό που χρειάζεται -αλλά μάλλον θεωρείται περιττή πολυτέλεια- είναι η δημόσια απόδοση λογαριασμού μέχρι το τελευταίο σεντς. Όχι μόνο στο Μεταναστευτικό, αλλά σε όλη τη δημόσια σφαίρα. Διαφάνεια στις διαδικασίες, τις προμήθειες, τα έργα, τους διορισμούς. Εξαρχής και όχι εκ των υστέρων, όταν έχουν πλέον αναγγελθεί έλεγχοι.

Η αδιαφάνεια, που δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο, αποδεικνύεται τελικά ολέθρια. Πόσο μάλλον όταν εκδηλώνεται σε ένα πεδίο όπου έχουν διατεθεί σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Και όπου η χώρα πιέζει -όσο πιέζει- για μια συνεπή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, διεκδικώντας από τους απρόθυμους εταίρους επιμερισμό του βάρους των μεταναστευτικών ροών. Έτσι όμως η συζήτηση για τις εισροές (κονδυλίων) επισκιάζει την ουσιαστική συζήτηση για τις ροές (μεταναστών).

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 10.10.2018

Advertisements

2 responses to “Μεταναστευτικό: Οι ροές και οι εισροές

  1. Φίλε και παλιέ μου συμφοιτητή μου Χριστόφορε.Όσα λες παραπάνω προσπάθησα να τα εφαρμόσω όταν ήμουν υπεύθυνος οικομομικών στο Ίδρυμα της Βουλής,όχι μόνο για τη τη νομιμότητα αλλά και και τη σκοπιμότητα των δαπανών.
    Αποτέλεσμα να με εκπαραθυρώσουν και μάλιστα Χριστούγεννα το 2007,ύστερα από τρία χρόνια εργασίας «υψηλής ποιότητας»,όπως το είχε διατυπώσει ο καθηγητής μας στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε και πρ.Γ.Γ της Βουλής Παν.Τζωρτζόπουλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s