Cannabis ante portas

ethnic 46.1Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και την επεξεργασία κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπήρξε άλλωστε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την απενοχοποίηση της κάνναβης στη χώρα μας.

Δεν θα σταθώ στο νομοσχέδιο. Είναι πλέον κοινός τόπος σε όλο τον πλανήτη ότι η κάνναβη διαθέτει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες εξαιτίας παρωχημένων προκαταλήψεων. Αντιθέτως, με γοργά βήματα αλλάζουν διεθνώς οι πολιτικές σε ό,τι αφορά και τις ψυχαγωγικές χρήσεις της.

Ο Παπανδρέου είχε ήδη από τη δεκαετία του ’90 τοποθετηθεί υπέρ μιας βαθιάς τομής, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα περιορισμένης καλλιέργειας στο σπίτι για ιδιωτική χρήση. Παρόλα αυτά, ως πρωθυπουργός δεν προώθησε το θέμα και ακολούθησε την πεπατημένη, στερώντας τη χώρα από μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα που θα είχε και παράλληλα οφέλη, όπως το χτύπημα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ή την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο λόγος δεν ήταν ότι είχε άλλα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό, αφού η νομιμοποίηση της κάνναβης -μερική ή ολική- σημαίνει αναπτυξιακές προοπτικές και φορολογικά έσοδα. Πρυτάνευσε η κακώς εννοούμενη αντίληψη του πολιτικού κόστους, και γενικότερα ο δισταγμός του ν’ ανοίξει ένα μέτωπο που θα διήγειρε συντηρητικά αντανακλαστικά.

Ας το ξανασκεφτούμε. Φλέρταρε επί μήνες με το ΔΝΤ. Πήγε στο Καστελόριζο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο παροξύνοντας την ύφεση, στέλνοντας κόσμο στην ανεργία, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις χωρίς να τον σταματήσει το πελώριο πολιτικό κόστος. Δείλιασε όμως με την κάνναβη, δεν εφάρμοσε τη δική του πολιτική που θα ήταν, εκτός των άλλων, και μια δυναμική απάντηση στην κρίση.

Αυτά δεν τα λέω για λόγους παρελθοντολογίας, αλλά γιατί κρύβουν ένα προφανές μήνυμα για το σήμερα: Τολμήστε!

 

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 1.3.2018

 

 

 

 

 

 

 

5 responses to “Cannabis ante portas

  1. Από όσο γνωρίζω η κάνναβη δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Συνήθως χρησιμοποιείται επικουρικά σε κάποιες ασθένειες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ενισχύσει ψυχικές ασθένειες , δηλαδή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει προδιάθεση για κατάθλιψη, μπορεί να την ενισχύσει. Δεν είμαι κατά. Γενικά πιστεύω ότι όταν μιλάμε για ενήλικες ανθρώπους δεν χωράνε απαγορεύσεις τέτοιου είδους, όμως καλό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση, διότι τελευταία φτάνουμε στο άλλο άκρο (όχι από εσάς συγκεκριμένα) της αγιοποίησης.

  2. » …Φλέρταρε επί μήνες με το ΔΝΤ. Πήγε στο Καστελόριζο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο παροξύνοντας την ύφεση, στέλνοντας κόσμο στην ανεργία, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις χωρίς να τον σταματήσει το πελώριο πολιτικό κόστος.

    Μας λέτε δηλαδή ότι ο κ Παπανδρέου είχε κι άλλες επιλογές ενώ σίγουρα σας είναι γνωστά τα γεγονότα της εποχής. Από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και μόνο, θα έχετε διαβάσει το GAME OVER ή θα έχετε διαβάσει την αρθρογραφία (Καθημερινή) σχετικά με τις πρόσφατα αποκαλυφθείσες εισηγήσεις εκείνων των ημερών της Τράπεζας της Ελλάδας .
    Πραγματικά τείνω να πιστέψω ότι μερικές φορές, γράφετε πράγματα που δεν πιστεύετε κ Κασδάλη..
    Σαν να υποτιμάτε την νοημοσύνη κάποιων από μας…
    Βεβαίως εμείς οι κάποιοι μπορεί να είμαστε για σας μια μικρή μειοψηφία οπότε ίσως και να μην μετράμε..

  3. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας.
    Ανοίγετε μια μεγάλη συζήτηση που νομίζω πως ξεπερνάει τις προθέσεις του άρθρου.
    Σκοπός μου δεν ήταν να ασχοληθώ με τις επιλογές του κ. Παπανδρέου ως προς το μνημόνιο, για τις οποίες πάντως έχω κατά καιρούς τοποθετηθεί δημοσίως.
    Σκοπός μου στην προκειμένη περίπτωση ήταν να δείξω ότι ενώ στα θέματα αυτά αψήφησε το πολιτικό κόστος, δεν έκανε το ίδιο σε ζητήματα που εξέφραζαν πολύ πιο εύστοχα τις δικές του πολιτικές επιλογές, όπως είναι η περίπτωση της νομιμοποίησης της κάνναβης. Αυτό ήταν το θέμα του άρθρου, τα υπ΄΄ολοιπα που αναφέρετε είναι μια γενικότερη συζήτηση.
    Στο συγκεκριμένο σημείο, πάντως, δεν αποκλείω την πιθανότητα να συμφωνεί και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μαζί μου.

Σχολιάστε